Gode Råd til Ny Hvalps Pelspleje og Hygiejne - Læs med

Hund

Jekas Hund og Kat

Gode råd til den nye Hvalps pelspleje og Hygiejne

Hvor ofte skal jeg vaske min hvalp? 

Hvalpens pels struktur afgør, hvor ofte hvalpen skal vaskes. Tætklippet pels bør som udgangspunkt kun vaskes, hvis den er snavset, og er pelsen korthåret skal hvalpen bades gennemsnitligt to gange om året, alt imens langhårede hvalpe skal bades cirka hver tredje måned.

Elsker din hund at svømme i åer, hav, sø eller fjord, er det altid bedst at skylle pelsen, når den kommer hjem. De mange forskellige partikler der er i åer, søer, fjord eller havvand, der kan sætte sig i pelsen, kan forårsage hud irritation. Dette kan ejer forhindre ved at skylle pelsen godt og grundigt med vand.

 

Skal-jeg-vaske-min-hvalp
Skal jeg vaske min hvalp

Hvordan vasker jeg min hvalp?

Godt spørgsmål du starter med at børste pelsen godt igennem og sørg for at fjerne filtdannelser og knuder.

Du gør derefter pelsen våd og fordele shampooen, den masseres ind i pelsen til den skummer op. Pas på hunden ikke får shampoo i ører og øjne. Brug en Hvalpe shampoo eller en Hundeshampoo for at opretholde en sund pels. Temperer vandet gerne højere end hos mennesker ellers er vandet koldt og hvalpen syntes ikke det er rart. Husk at skylle godt og grundigt efter således hudens naturlige PH-værdi opretholdes.

Du lader blandingen virke i nogle minutter og du skyller godt og grundigt efter med vand.
Tips: skyl indtil du ikke kan se spor af shampoo i og på vandet, der løber af hunden. Skyl gerne hovedet til sidst for at undgå hunden ryster for at holder hovedet tørt.

Hvordan tørre jeg min hvalp efter badet?

Efter badet tørre du din hund og den holdes i et varmt rum indtil den er helt tør. Du har et B&B Nano Håndklæde . Der suger 6 gange egen vægt eller et tørredækken klar til at tørre hunden med. Du kan også bruge en føntørre hvis hunden kan lide det, men pas på den kan reguleres i temperatur og du skal børste pelsen imens du bruger din føntørre. Om sommeren når der er dejlig solskin kan du lade den tørre i haven eller den kan tørre ved du går en tur.

Hvordan renser jeg min hvalps pels for tjære?

Kommer du ofte på stranden ved du der kan der komme tjære i pelsen. Det er derfor vigtigt at vide hvad du kan gøre og hvad du ikke må gøre. Du må ikke bruge oliebaseret rengøringsmiddel da de er giftige. Brug derfor vegetabilsk olie på de steder i pelsen hvor der er kommet tjære på.

Hvordan klipper jeg min hunds negle?
Hvordan klipper jeg min hunds negle?

Hvordan klipper jeg min hvalps negle?

Alle hunde er naturlig født med to typer negle, der er vildtklør og tånegle, de vokser hele tiden. Som udgangspunkt slides tåneglene naturligt, men bliver de for lange skal de klippes. Alle hunde har brug for en god negle pleje. Kan du høre den lyd der kommer når neglene rammer gulvet, klip dem. Negle vokser lige så hurtigt som på os mennesker og nogle vokser hurtigere end andre. Hold øje og klip når det er nødvendigt. Vi anbefaler du klippe lidt af gange og gerne ofte, så vænner hunden sig til det og det bliver let at klippe. Vi kan anbefale med B&B poteklippemaskine den er klippemaskine, neglesaks og fil i et og samme produkt.

Hvordan børster og trimmer jeg min hvalp?

Ligesom hos mennesker vil hundens pelshår vokse og dø. Er det hunde der opholder sig udendørs, fælder hunden to gange om året (efterår og forår ) og det i takt med dagslyset skifter. Hunde der opholder sig indendørs, vil ikke påvirkes på samme måde af lys ændringer, derfor fælder de året rundt og har to fælde perioder forår og to fælde perioder om efteråret.

Derfor er regelmæssig børstning samt badning med til at hjælpe med at fjerne løse pelshår. Hvor ofte der børstes og hvilke redskaber der anvendes til det afhænger af pelstypen. Du kan med fordel læse et af vores blogindlæg ” Hvad skal jeg vide om pelspleje?  Hvor vi gennemgår de fleste pelstyper. 

Børsting af pels en del af hverdagen

Hvordan med Børstning af hvalpe med tætklippet pels

En tætklippet pels kræver ikke regelmæssig pelspleje, men det er dog nødvendigt at børste den en gang imellem. Det er på grund af døde hudceller og løse pels hår løsnes. Og det gøres ved at børste mod pelsstråene med en gummibørste. De løse pelsstrå fjernes derefter med en børste med svinehår og der børstes nu i hårenes retning over hele hundens krop. Du kan slutte af med at give hundens pels Shake and Shine  og det kan du gøre med et fugtigt vaskeskind.

 
Trim-med-kam-en-del-af-hverdagen
Trim med kam en del af hverdagen

Hvordan med hvalpe med mellemlang og kort pels

Her er det vigtigt at børste ofte og gerne to gange om ugen men mindst en gang om ugen. Det skyldes tætheden i deres pels der består af både under uld og dæk hår. Du kan bruge en karte og igen børstes imod pels stråenes retning, for at løsne døde hudceller og døde pelshår og fjerne under uld.  Derefter kan der børstes

Efterfølgende kan man børste med pelstråenes med en svinehårsbørste og derved fjerne resten af hudceller og løse pels strå. Der kan med fordel bruges en bredtandet kam til at rede ører, poter og hale. Pelsen på ruhårede hunde trimmes op til fem gange om året med trimmekniv og tommelfinger. Gør det ikke ondt på min hund? Nej det gør det ikke hvis det gøres korrekt og det udføres i pelstråenes groretning.

Hvad med Børstning af hvalpe med lang pels

Langhåret pels kræver daglig børstning. Det kan tage lang tid alt efter hundens størrelse. Her anbefaler vi der bruges en karte gerne en B&B fleksibel karte der følger hundens krop og børst i groretning af pelsens strå for at løsne filt dannelser og eventuelle pelsknuder. Den skal ligge sikkert i din hånden og det gøre B&B Fleksibel karte .  Pelslængden gør du kan komme til at hive i hvalpens hud og derfor skal du være yderst forsigtig for at det ikke gør ondt på hvalpen. Bruger du en svinehårsbørste vil det give en glansfuld pels hos hunde med silkepels.

En stålbørste kan fjerne urenheder fra pelsen på hunde med meget og kraftig under uld.
Her er en bredtandet kam god og kan udrede pelsen bag på haserne. Alle redskaber til daglig pelspleje bør rengøres og opbevares efter brug på et tørt sted.

Tips: Vil du undgå din stålbørste ruster kan du tørre den grundigt af og tage en klud vædet i vegetabilsk olie og gnid på stålbørsten. 

Er der mundpleje på hvalpe
Er der mundpleje på hvalpe?

Er der Mundpleje hos hvalpe

Hvalpe er ofte ikke glade for at der rodes rundt inde i deres mund, derfor er det en god ide at vænne hvalpen til det dagligt og gerne fra en meget tidlig alder.  Det kan med fordel gøres når der hygger i sofaen eller på stuegulvet, så det bliver trygt og velkendt. Hvalpens tandkød skal være lyserødt. Er der Rødhed omkring tænder kan det være et tegn på sygdom og betændelse, der kan forårsage nedsat appetit, hvis det gør ondt eller hunden ikke kan få fat i fodret eller tygge foderet. I tilfælde som dette bør dyrlægen undersøge hundens tænder. Vi bruger selv den lille finger tandbørste fordi det er hyggeligt og hvalpen lærer, det ikke er farligt. 

Hvordan børster jeg tænder på min hvalp

Her er der mange bud men vores oplevelse er at det er godt at starte med en finger tandbørste der er en lille pose med sølv ikoner på og sammen med hundegel eller hundetandpasta på finger tandbørsten. Kan du komme ind i hvalpens mund hvor en tandbørste ofte er for stor til en lille hvalpemund. Og det gøres gerne flere gange om ugen og på den måde holder du tænderne rene og fri for urenheder. Når hvalpen bliver voksen, kan du let gå over til en ergonomisk tandbørste og gerne en med to sider, så den kan komme til også ved de bagerste tænder.

Der kan gives et andet alternativ som tyggestænger og Dental Sticks Bogadent Dental Enzy,  der nedsætter dannelsen af plak og tandsten, og de fungere når hunden tygger. Disse bør gives to eller tre gange om ugen for at forhindre dannelsen af tandsten og plak. Dyrlæger verden over har bevist at Bogar Bogadent er de mest effektive tand pleje produkter på markedet og de findes i mange variationer. Men fælles er at hunde virkelig gerne vil spise dem. Du kan evt. spørge din dyrlæge hvilke der er bedst til din hund.

Øjnene-på-en-hvalp-er-en-del-af-hygiejnen
Øjnene på en hvalp er en del af- hygiejnen

Hvordan holder jeg hvalpens øjne rene

Hvalpens øjne skal være fugtige og klare med en lyserød slimhinde. Her er det vigtigt at du renser hvalpens øjne for alt udflåd. Der vil til en vis grad altid være tårepletter, når pelshår hviler omkring øjnene. Hvad skyldes tårepletter? Det skyldes den hår absorberende fugt der produceres af øjnene.  Med økologisk øjenpleje kommer du langt.

Er der snavs, mudder eller tårepletter omkring øjnene kan de forsigtigt fjernes med vat runddel og rent, lunkent vand.

Rensning-af-hundens-ører
Rensning-af-hundens-ører
Er der rengøring af hvalpens ører

Hvalpe og Hunde har enten oprejst ører eller hænge ører. Har hunden hænge ører får de ikke meget luft og bør derfor undersøges oftere.

Ører kan renses med en ørernes eller en speciel opløsning fra en dyrlæge. Du kommer 1 – 2 dråber i øregangen og forsigtig massér du ørebasen i 30 sekunder, så du forhindrer hunden, ryster på hovedet før du har tørret øre flappen af med vat eller en vat runddel.

Uanset om din hund skal til hundefrisør eller ej, bør du vænne den til daglig pelspleje og daglige hygiejne rutiner, og gerne starte med det så tidlig som muligt. Så hvalpen vænner sig til at blive håndteret, og i kan undgå stress når den skal trimmes eller plejes.

Vil du læse mere?

Læs flere artikler her

Wishlist 0
Continue Shopping
Scroll til toppen