Hvad skal jeg vide om pelspleje? Det er en del af Hverdagen

Hund

Jekas Hund og Kat

Hvad skal jeg vide om pelspleje af min hunds pels?

Pelspleje er en vigtig del af hverdagen for en hver hund. Det er selvfølgelig mindre tid du bruger på pels pleje på en korthåret hund end du gør på en langhåret hund. Den måde du skal pleje og passe pelsen på, afhænger af pels type på din hund. Der findes utallige forskellige typer af redskaber som f.eks. børster og kamme, du kan bruge til hver enkelt pelstype. Vi har prøvet at gøre det let så du kan du læse mange af de vigtige oplysninger, der kan hjælpe dig med at opretholde en dejlig sund og skinnende pels hos dit kæledyr. Du kan se en inspirations video 

Pelspleje: Til en Korthåret hund

Pelspleje af Kort stockhåret
Den korte stockpels er en med dobbelt pels, det vil sige en kort blød under-uld med en kort, fast dæk-pels. Eksempel på en Labrador, Rottweilers og Schæfer. To gange om året taber de deres under-uld i fældningsperioden. Derudover, vil disse hunde tabe deres dæk hår året rundt. 

Pelspleje af Ruhåret
Den ruhåret pels er med dobbelt pels, en kort under-uld og en kort dækpels. Hunde med denne pels omfatter ruhåret eksempelvis Gravhund, Airedale terrier og Schnauzer. Ved ruhåret hunde, så taber de ikke deres under uld, men de taber kun dækpelsen. Derfor skal de "plukkes" tre gange om året. 

Pelspleje af Glathåret
Den glattehåret pels har korte, robuste dæk hår uden under uld. Dobermann, Jack Russel, Boxers og Terriers og er hunde med denne pelstype. Disse hunde mister deres pels hele året rundt og har ingen fast årstid på fældningsperiode.

Hvilke kamme og børster kan jeg bruge til pelspleje?

 • Massage børste: Masserer huden og stimulerer blodcirkulationen for en sund pels.
 • Kombinationsbørste: Løsner pelsen og fjerner snavs og løsepelshår.
 • Pleje børste: Fjerner snavs og løsepelshår.
 • Loppekam: Loppekammen bruges til at kontrollere loppe og flåter.
 • Pleje kam med roterende stifter: Fjerner snavs og løsepelshår.
 • Find alt det du behøver til pelspleje
  af din hund

Pelspleje: Langhåret hund Mellem til lang pels
Hunde med mellem til lang pels kan vi opdele i to pelstyper. Halvlangt hår med lidt under uld, og halvlangt stockhår med masser af under uld. 

Halvlang pels med lidt under uld
Den halvlange pels med meget lidt under uld har lange dæk hår med lidt under und. Hunde med denne type pels er eksempelvis Collies, Cocker Spaniels og Cavelier King Charles Spaniels

Halvlang pels med meget under uld
Den halvlange stockhår pels er en dobbelt pels, en fyldig under uld og lange dæk hår. Hunde med denne type pels omfatter Berner Sennenhund, Langhåret Schæfer og Golden Retrievers. To gange om året taber de deres under uld i fældningsperioden.  Derudover, så taber disse hunde deres dæk hår året rundt. 

Krøllet eller kruset pels
En Krøllet eller kruset pels består kun af en under uld. Hunde med denne pels type omfatter Bichon Frisé og Puddel. De mister ikke hår hurtigt, men behøver god pleje, fordi der kan være snavs og knuder i pelsen.

Lang pels med meget under uld
Den langhåret pels er en dobbelt pels, en tyk under uld og lange dæk hår. Hunde med denne type af pels omfatter blandt andet Boomer, Old English Sheepdog og Birard. De mister pels året rund og har hurtigt snavs og dermed knuder i pelsen. 

Hvilke Kamme og Børster er bedst? 

 • Massage børste: Masserer huden og stimulerer blodcirkulationen for en sund pels.
 • Kombinationsbørste: Løsner pelsen og fjerner snavs og løse hår.
 • Slicker børste: En slicker børste er for at fjerne knuder i pels, snavs og løse hår.
 • Pleje børste: Fjerner snavs og løse hår.
 • Fældningskam: En fældnings kam løsner under ulden og er beregnet til pelspleje af langhåret pels og under uld. 
 • Loppekam: Loppekammen bruges til at kontrollere lopper og flåter, med kort og lang pelset hunde.
 • Pleje kam med roterende tænder: Pelspleje kam med roterende tænder fjerner snavs og løse pels hår og er velegnet til en kort- og langhåret pels.
 • Filterkam: En filterkam bruges til at fjerne knuder og filter i mellemlang til lang pels. 
 • Kam til under uld med roterende tænder: Denne løsner underulden og fjerner løse hår. Den brede version er egnet til den tynde under uld, hvor den smalle kam er velegnet til en tyk under uld. 

pelspleje-med-kam

Skal jeg passe min hunds pels hver dag?

Børstning
I princippet behøver du kun at børste korthårede hunde dagligt i løbet af fældningsperioden. Hvis du børster disse hunde for ofte, kan pelsen ende med at blive værre. Hunde med en lang, tyk, krøllet eller silkeagtig blød pels, bør børstes hver eneste dag for at forhindre knuder og filtre. Ruhåret eller hunde med mellemlangpels bør som udgangspunkt børstes mindst 2 til 3 gange om ugen.

Furminator
er en meget kendt variant er en furminator er en børste til hunde med både en lang og kort pels. Med denne børste kan du børste under ulden og fjerne de løse hår uden at beskadige pelsen. Det virker 90% mod udslip af lange og korthårede hunde. Den virker 90% mod fældning hos lange og korthårede hunde. Vi anbefaler du passer på fordi bruges Furminator for hårdt eller til en forkert pelstype, kan den udrette forværring og strid pels.

Vaskning
Udover at bruge børste og kam falder det naturlige at vaske pelsen under pelspleje. Som udgangspunkt behøver du ikke vaske en hund med sund hud og pels. Men en hund bliver snavset og det snavs sidder i pelsen og på huden. Derfor anbefaler vi du mærker efter og vasker efter behov. En hund med en hudsygdom kan med stor fordel vaskes med en god shampoo, der er god til sensitive hudproblemer.

Der er mange forskellig  shampoo til hunde med  forskellige pelstyper, der er også velegnede shampoos til hunde med sensitive hudproblemer. Hvis din hund har taget et velfortjent mudderbad, kan du selvfølgelig vaske pelsen med en almindelig shampoo. Du kan se vores sortiment på siden under vores Pelspleje vi har KW og B&B hvilket vi klart kan anbefale.

Hvad med min Hvalp,  er Børstning og Badning en del af hverdagen?


En hundehvalps pels er kortere og blødere end den voksne hunds pels. Selvom hunden som hvalp ikke behøver så meget pelspleje, er det en god idé at vænne den til håndtering i forbindelse med børstning, badning og negleklip, så det ikke kommer til at volde problemer, når hunden bliver ældre. Vigtig er du får råd og vejledning i forhold til hvilke børster og kamme du skal investere i, afhænger af hundens pels. Der findes mange forskellige slags. Spørg os til råds fordi du let kan fare vild i junglen af redskaber til pelspleje og mange af dem kan være skadeligt for pelsen på din hund.

 
Vi gør opmærksom på: At den information du får på denne side, er general og bred vejledning. Alle kæledyr er lige så forskellige som mennesker. Når det gælder temperament, kroppens funktioner og generel sundhed, er der store forskelle. mellem de forskellige hunderacer og mellem hund og kat. Har dit kæledyr problemer med sit helbred, så kontakt altid din dyrlæge. Han/hun kan altid stille en passende diagnose og hjælpe dit dyr. 
 
 
Glem endelige ikke at negle på hunde vokser lige så hurtigt som på vi mennesker. Derfor  klip og fil nelgene jævnligt og tag hellere lidt end for meget af. Her anbefaler vi helt klart B&B Klippemaskine, neglesaks og fil i et og samme produkt. Den er ikke til at undvære og du har tre funktioner i et produkt hvilket gør et enkelt og let. 

Vil du læse mere?

Læs flere artikler her

Wishlist 0
Continue Shopping
Scroll til toppen