Katte kan have separations angst - Se med på Blog Jekas Kat

KAT

Jekas Hund og Kat

Katte kan have separations angst

 

Tilbage til hverdagen efter Covid 19

Hverdag efter Corona pandemien har givet udfordringer i de sidste 2 til 3 år. Covid 19 har krævet utrolig meget af os og vore kæledyr. Under Covid 19 hvor vi arbejde hjemme fik vores katte en ny hverdag, hvor ejeren var hjemme hele tiden. Alt foregik i et langsom tempo og der sket ikke meget i hjemmet.
Nu hvor vi er tilbage i en travl hverdag, hvor vi er på job igen og har vores fritidsaktiviteter på fuldt tryk. Det gør vi skaber store forandringer for vores katte. En kat kan fornemme tiden, og den fornemmer også at den nu skal være alene i flere timer, før dens ejer kommer hjem til den igen.

Hvordan reagere en kat på Frygt og Angst?

Frygt og angst kan få en katten til at bliverastløs og kontaktsøgende. Den vil søge vores selskab, når den fornemmer, at ejeren hyppigt forlader den alene hjemme. Den vil derfor søge ejeres selskab og nærhed oftere og det kan både være dag og nat.

Hvordan oplever du Kattens udviser separations angst?

Higer katten efter selskab og nærkontakt er det en god indikator på at den har separations angst og det er bare et af tegnene. I starten kan ejer opleve katten er urolig og stresset, den kan blive urenlig. Derfor er det en god ide at finde frem til årsagen til den ændrede adfærd hos katten.

Nye rutiner tager tid!

Katte er dejlige at leve sammen med og de er gode til at afkode, hvordan ejer reagere i hjemmet. Og mennesker er ganske forudsigelige, og vi har ofte en rutinepræget hverdag. Sker der ændringer er katten normalt også meget fleksibel, men katten får også faste vaner. Og derfor kan kattens fleksibilitet godt blive udfordret. 

kan katte have separations angst

Hvordan træner du alene hjemme?

Du  træner og hjælper katten til at acceptere du ikke er hjemme og at den skal være alene. Efter en stille og rolig hverdag hvor ejer er hjemme hele tiden. Vil det kræve tilvænning. Du kan eksempelvis benytte flere metoder til træning til en ny hverdag.

  1. Tænd for musik, radio, gå en lille tur i 10-15 min. Gentag dette to til tre gange om dagen i ca. 6 – 7 dage.
  2. Du kan også vælge at handle ind eller drikke kaffe ude. Små skridt er god træning og giver en ny hverdag.
  3. Herefter øger du gradvis tidsrummet hvor du ikke er hjemme. Sørg altid for katten har foder og rigeligt med vand. Der må gerne være en god varme, det bidrager til en god søvn og får katten til at slappe helt af.
  4. Felisept Home Comfort Set til stik kontakten er feromoner der beroliger og giver ro. Det kan hjælpe katten til at have en god alene tid, når du ikke er hjemme.
  5. Vi kan også anbefale Baldrian legepølse og Baldrian Bolsje det virker stimulerende og beroligende på katte.
  6. Når du kommer hjem til katten, tag dig god tid og lad katten snuse og hilse på dig. I starten vil det være noget der tager tid. Men det vil aftage og blive et naturligt nus og kæl med tiden.
  7. Det er godt at lade katten lugte til din jakke, dit tøj og eventuel taske du har med dig. Så kan katten genkende og huske duften af dig ( ejer). Det kan hjælpe katten i at udskille kortisol og adrenalin i blodet.

katte-kan-have-separations-angst

Fjernsyn og Radio kan tændes og give tryghed

Hjemme hos os er de altid tændt for fjernsynet når vi går fra katten og det går ud af sig selv. Er det om aftenen lader vi et lys eller to brænde. Det giver tryghed og katten kender det og følge sig ikke helt så alene. Det er vores at det er genkendeligt og rat for katten og os som ejere. Nogle har et familiemedlem eller en nabo til at komme og se til katten en eller to gange om dagen. For at give vand og foder samtidig med katten får et socialt samvær.

Planlægning er det vigtigt?

Ja planlægning fra vores en god ting og det er vigtig i forhold til katten. Planlægning er vigtig i forhold til alt der vil forandre hverdagen for katten. Det kan være at der kommer en lille ny Baby i hjemmet, eller der kommer en Ny kæreste, det kan være en Flytning, Sammenføring af ny kat med mere.  Det vigtig er at ejer signalere der er styr på tingene og tingene er tænkt igennem proaktivt. Det vil alt andet lige gøre det lettere for katten og udviser ejer ro, vil katten også være rolig, fordi katten aflæser og vurdere vores adfærd. Er vi derimod nervøse, urolige og stressede, ja så vil katten også blive nervøs, urolig og stresset.

seperations-angst-blog

Kattens sundhedstilstand er vigtig

Det er vigtigt at f katten regelmæssig tjekket fordi en kat kan være syg eller have smerter længe før ejer opdager det. De er gode til at skjule sygdomme og smerter. Katten kan gå alt for længe og ejer opdager det først når den ikke vil spise eller drikke. I den forbindelse anbefaler vi at ejer altid ved hvad katten vejer. Det er ofte det første signal på noget er galt, når vægten falder. Ejer skal sikre sig katten er sund og rask og helt uden smerter. Så er der et godt udgangspunkt for af forebygge separations angst og sikre, katten er klar og fleksibel til forandringer.

Foråret kalder på kattens instinkt

Katteejere oplever katten vækker dem kl. 2 eller 3 om morgenen og den ikke kan falde til ro igen, så den kan sove videre. Det behøver ikke være et tegn på separations angst, det er ganske enkelt et tegn på foråret er med til at sætte katte kroppens processer i gang. Således kattens sind og krop kan arbejde optimalt hen over sommeren.

 

Vil du læse mere?

Læs flere artikler her

Wishlist 0
Continue Shopping
Scroll til toppen